Sve što je neopohodno da znate o vaškama

Vaška (PEDICULUS HUMANUS VAR.CAPITIS) je sitan insekt veličine 2-3 milimetra koji zivi isključivo na vlasištu tj. kosmatom delu glave. Zivotni vek vaške je prosecno 2 meseca i za to vreme moze da polozi 200-300 jajasaca-gnjida.

Gnjide nakon nedelju dana postaju vaške a u sledećih nedelju dana polno zrele i spremne da se razmnozavaju. Gnjide su veličine oko 1 milimetra i čvrsto su prilepljene uz kosu,tako da ih je lako razlikovati od peruti.

Gnjide bele boje su ustvari ljusture iz kojih su se već izlegle vaške i one se lakše vide. Žive gnjide(one koje se jos nisu izlegle) su boje kose(dlake) i teže su vidljive.

Vaške se hrane isključivo krvlju domaćina(coveka), ubodi nisu bolni ali izazivaju svrab. Zavisno od stepena vašljivosti i svrab se pojačava.Vaška koja zivi na vlasištu je bezopasna, ne prenosi nikakve bolesti. Od češanja se mogu napraviti ranice koje se kasnije mogu inficirati.

Osim sto je potrebno tretirati i temeljno iscešljati kosu, potrebno je oprati posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave ili je u kontaktu sa kosom, kape pogotovo.

U porodici,kolektivu gde su se vaske pojavile potrebno je da se svi clanovi pregledaju i tretiraju,obaveste osobe sa kojima se bilo u kontaktu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *