Vaške – sve što treba da znate

Vaška (PEDICULUS HUMANUS VAR.CAPITIS) je sitan insekt veličine 2-3 milimetra koji zivi isključivo na vlasištu tj. kosmatom delu glave. Zivotni vek vaške je prosecno 2 meseca i za to vreme moze da polozi 200-300 jajasaca-gnjida.

Gnjide nakon 10 do 15 dana postaju male vaške, ninfe, a posle 10 do 15 dana su odrasle jedinke koje su polno zrele i spremne za razmnožavanje. Veličine oko 1 milimetra i čvrsto su prilepljene uz kosu, tako da ih je lako razlikovati od peruti.

Gnjide bele boje su ustvari ljusture iz kojih su se već izlegle vaške i one se lakše vide. Žive gnjide(one koje se jos nisu izlegle) su boje kose(dlake) i teže su vidljive.

Vaške se hrane isključivo krvlju domaćina(coveka), ubodi nisu bolni ali izazivaju svrab. Zavisno od stepena vašljivosti i svrab se pojačava.Vaška koja zivi na vlasištu je bezopasna, ne prenosi nikakve bolesti. Od češanja se mogu napraviti ranice koje se kasnije mogu inficirati.

Osim sto je potrebno tretirati i temeljno iscešljati kosu, potrebno je oprati posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave ili je u kontaktu sa kosom, kape pogotovo.

U porodici,kolektivu gde su se vaske pojavile potrebno je da se svi clanovi pregledaju i tretiraju,obaveste osobe sa kojima se bilo u kontaktu.

Pročitaj još

Komentari

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright © 2020 Beo Vaškica | Izrada web sajtova naKlik – Web Servis