Vaške kod deteta i u detetovoj kosi

Česta je pojava da deca u školi ili vrtiću pojave vaške i onda se mnogi roditelji i deca ponašaju kao da je došlo do tragedije, a neki ćute i ništa ne preduzimaju. Važno je znati da vaške nisu posledica loše higijene niti prljave kose.

Ako se u porodici, kolektivu, vrtiću ili u školi, otkrije da neko ima vaške, pedijatri preporučuju tretman kod svih članova porodice.

Samo tako se u potpunosti mogu istrebiti uporni insekti, ali i jajašca (gnjide) iz kojih se izležu vaške.

Uklanjanje vaški počinje pranjem kose specijalnim, antipedikuloznim šamponima.

Šampon uklanja samo žive organizme, i zbog toga je posle pranja, neophodno mehanički, češljanjem ukloniti i gnjide koje se lepe na vlasi. Tretman šamponom se ponavlja za sedam dana, a u međuvremenu je važno da se svakodnevno kod deteta pregleda vlasište kako bi se uklonile i najupornije gnjide.

U porodici u kojoj su se pojavile vaške, potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave kao i sve kape i šešire, trakice za kosu.

Ilustracija dve drugarice od kojih jedna ima vaške i češa se za glavu a druga je gleda začuđeno

Vaške nisu problem samo kod ljudi koji ne brinu o ličnoj higijeni, već se vrlo lako prenesu i u najčistijoj kosi. Mogu da se dobiju i naslanjanjem glave uz glavu, što je čest način prenošenja kod školske i predškolske dece, ali i preko naslona u autobusima. Ako se ne unište na vreme, brzo se razmnože, a najčešće se javljaju na slepoočnicima, iza ušiju.

Vaške su sitni paraziti, insekti koji žive samo u ljudskoj kosi. Ne pojavljuju se ni na jednom drugom delu tela niti na životinjama. Vaške se veoma brzo kreću po glavi, tako da se pričvrste i prelaze s vlasi na vlas.

Čvrsto se priljube, pa se teško skidaju sa kože glave i iz kose. Vaške se ne ukopavaju u kožu. Hrane se samo ljudskom krvlju i to nekoliko puta dnevno.

Odrasle ženke polažu jajašca (gnjide) na donjem delu vlasišta u blizini kože, obično ne dalje od 1.5 centimetra od korena dlake. Jajašca se pomoću izuzetno jakog lepila pričvrste za vlas.

Vaške u kosi ne prenose nikakve bolesti. Intenzivno češanje može izazvati rane na koži glave, ali se to retko događa. Roditelji ne treba da previše brinu ako se kod deteta pojave vaške. Ima puno gorih zdravstvenih poremećaja od vaški u kosi. Odrasli se, više nego deca, zaprepaste kad nađu ove parazite. Takva zaprepaštenost predstavlja neopravdano burnu reakciju s obzirom na pretnju koju vaške predstavljaju u smislu ugrožavanja zdravlja.

Ono što kod pojave vaški najviše škodi je loše korišćenje hemikalija kad se pokušavaju otkloniti. Kod nekih osoba, koža glave može burno reagovati na duže korišćenje hemikalija.

Roditelji, u svom očaju, mogu da pribegnu korišćenju sredstava koja nisu testirana za ljudsku upotrebu i za koje se nije ustanovilo da li uopšte pomažu kod vaški u glavi.

Pre nego što odlučite vaške otklanjati pomoću hemikalija, razmislite o sledećem:

 • Proverite da li ima vaški u kosi i, ako ih nema, nemojte koristiti nikakav tretman.
 • Ne postoji preventivni tretman koji može da spreči da drugi, nezaraženi članovi porodice dobiju vaške. To može samo povećati problem, jer vaške postanu otporne na hemikalije.
 • Hemijski tretman se ne sme koristiti kod beba mlađih od dvanaest meseci, trudnica ili dojilja, niti kod osoba s upalnim promenama na koži glave.
Ilustracija uklanjanja vaški mehaničkim putem
 • Za savet se obratite zdravstvenom radniku. Pazite da hemijski proizvod ne uđe u oči.
 • Mnogi proizvodi imaju jak miris. Supstanca koja ima jak miris, ako je dugo vremena da je ostavite u kosi, može iritirati dete.
 • Kod korištenja komercijalnih proizvoda za otklanjanje vaški, svakako prvo pročitajte upustvo i strogo se pridržavajte uputstva za korištenje.
 • U svom očaju i želji da uništite vaške, možete pasti u iskušenje da nanesete više od preporučene količine. Međutim, povećavanje doze nimalo ne utiče na kvalitet i rezultat tretmana.
 • Na glavu deteta nemojte nanositi insecticide, metil alkohol niti kerozin.
 • Nemojte kosu nakon tretmana sušiti fenom, jer proizvod može zbog topline izgubiti efikasnost.
 • Nemojte ponovo prati kosu 1-2 dana nakon tretmana.
 • Nanesite proizvod na sve dlake kose i dobro utrljajte, ostavite 20 minuta, i iščešljajte kvalitetnim češljem za otklanjanje vaški,a ostatke preparata brišite papirnom salvetom.
 • Ako primetite uginule vaške, znači da je to sredstvo dobro delovalo.

Ali važno je zapamtiti da ni jedno sredstvo ne ubija jajašca, pa svaki hemijski preparat treba ponovno naneti sedam dana kasnije, čime se otklanjaju vaške koje su se možda izlegle nakon prvog tretmana.

Ako primetite žive vaške, izgleda da to sredstvo nije koristilo. Pokušajte s nekim drugim preparatom, koji ima drugačiju aktivnu hemikaliju (pro

čitajte na nalepnici) ili pokušajte metodu stavljanja omekšivača za kosu i iščešljavanje.

Metoda omekšivača i iščešljavanja (Comb and conditioner method)

Kad na kosu, a time i na gnjide, nanesemo gustu i sluzavu supstancu, ti otvori se zatvore i vaška prestane da diše oko 20 minuta. Mada vaške na žalost ne uginu ovim tretmanom, to ih uspori pa se lakše može otkloniti.

Nitbusting je metoda otklanjanja vaški iz kose pomoću gustog češlja i omekšivača za kosu (ili sličnog lepljivog sredstva). Ovom metodom nećete ubiti vaške niti njihova jajašca, ali ih korištenjem kvalitetnih češljeva za vaške možete iščešljati.

Pročitaj još

Komentari

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright © 2020 Beo Vaškica | Izrada web sajtova naKlik – Web Servis