Uz početak škole idu i vaške

Uz početak škole idu i vaške

Povratak u kolektiv, vrtić ili školu, uvek nosi opasnost da će se vaše dete kući vratiti s vaškama u kosi. Ne očajavajte zbog toga, jer takve se stvari dešavaju svima i odavno nemaju veze s higijenskim uslovima u kojima dete živi.

Ako primetite da vam se dete neprekidno češe, čupka kosu ili se žali da mu nešto gmiže po kosi, proverite da li ima vaške. Ukoliko nađete makar jednu odraslu jedinku ili gnjide, decu ne šaljite u kolektiv dok ih u potpunosti ne ukolonite, a vaspitačicu ili učiteljicu obavestite o tome kako bi se predupredilo širenje na drugu decu. Bitno je da se naoružate strpljenjem i da uradite ovih šest stvari.

Nabavite šampon

Borba s vaškama počinje specijalnim šamponima koji se koristi prema uputstvima proizvođača. Ovi šamponi su veoma efikasni i nakon dva pranja u roku od nedelju dana ubijaju skoro 100 odsto vaški, ali gnjide su otpornije i s njima ide malo teže.

Povadite gnjide

Zbog toga što gnjide mogu da prežive pranje kose specijalnim šamponima, neophodno je da ih sve do jedne uklonitte iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajte kosu deteta, a gnjide uklanjajte ručno, jednu po jednu, ili specijalnim gustim češljem. Radite to polako i strpljivo, da dete ne oseti vašu nervozu.

Promenite posteljinu

U porodici u kojoj su se pojavile vaške svima treba pregledati kosu i, ako je potrebno, sprovesti tretman šamponom. Nakon toga operite posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave, kao i sve kape i šešire, a naročito stvari od vune.

Skraćujte kosu

U situacijama kada se vaške namnože jedini lek je šišanje, jer ih je sa kraće kose mnogo lakše ukloniti. Pogotovo se preporučuje skraćivanje duge plave kose, jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

Preventiva je najvažnija

Ako znate da u vrtiću ili školi haraju vaške, detetu preventivno prskajte specijalne sprejeve pre odlaska u kolektiv, a za devojčice postoje i gumice za kosu protiv vaški.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *