Uz početak škole idu i vaške

Povratak u kolektiv, vrtić ili školu, uvek nosi opasnost da će se vaše dete kući vratiti s vaškama u kosi. Ne očajavajte zbog toga, jer takve se stvari dešavaju svima i odavno nemaju veze s higijenskim uslovima u kojima dete živi.

Ako primetite da vam se dete neprekidno češe, čupka kosu ili se žali da mu nešto gmiže po kosi, proverite da li ima vaške. Ukoliko nađete makar jednu odraslu jedinku ili gnjide, decu ne šaljite u kolektiv dok ih u potpunosti ne ukolonite, a vaspitačicu ili učiteljicu obavestite o tome kako bi se predupredilo širenje na drugu decu. Bitno je da se naoružate strpljenjem i da uradite ovih šest stvari.

Nabavite šampon

Možete kupiti šampon ali…
Šampomi nisu posebno efikasni, umrtvlju vaške a gnjide ne ubijaju, zato predlažem naš recept. Najbitnije je detaljno  iščešljavanje.

Povadite gnjide

Zbog toga što gnjide mogu da prežive pranje kose specijalnim šamponima, neophodno je da ih sve do jedne uklonitte iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajte kosu deteta specijalnim gustim češljem. Radite to polako i strpljivo, da dete ne oseti vašu nervozu.

Slika deteta u košulji koje drži crnu tablu na kojoj piše na engleskom "Head lice"

Promenite posteljinu

U porodici u kojoj su se pojavile vaške svima treba pregledati kosu i, ako je potrebno, sprovesti tretman šamponom. Nakon toga operite posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave, kao i sve kape i šešire, a naročito stvari od vune.

Skraćujte kosu

Skraćivanje kose od nekoliko santimetara ne znači ništa, jedino malo olakšava uklanjanje vaški i gnjida kod kuće. Jedino šišanje do glave ima efekta a to može jedino kod dečaka u letnjem periodu.

Preventiva je najvažnija

Prava preventiva ne postoji. Zato u salonu preporučujemo etarska ulja lavande, eukaliptusa, čajevca ili neko drugo ulje intezivnog mirisa.

Na jagodice se stavi par kapi odabranog ulja i nanaese na kožu glave, potiljak i iza ušiju. Kod devojčica ako imaju dugu kosu preporučuje se da kosa bude pokupljena gumicom na koju se može staviti par kapi ulja. Prepručuje se da se ulja svako par dana menjaju da se vaške ne bi navikle na miris jer su jako prilagodljive.

Nije 100% siguran repelent ali teba probobati.

Pročitaj još

Komentari

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright © 2020 Beo Vaškica | Izrada web sajtova naKlik – Web Servis